Český jazyk a literatura

Home » Aktuality » Česko-polská barokistická konference

Česko-polská barokistická konference

foto 00073Ve čtvrtek 17. září proběhla na půdě Ústavu bohemistiky a knihovnictví FPF SU mezinárodní konference České a polské literární baroko / Česki i polski barok literacki.
Její organizátor doc. Libor Martinek jí zúročil dlouhodobou spolupráci s Akademií Europeana Sarbieviana, polskou kulturní a vědeckou institucí, která pečuje o odkaz významného barokního básníka Macieje Kazimierze Sarbiewského (1595–1640).
Účastníci konference, kteří vážili cestu do Opavy navzdory všem nepříznivým epidemiologickým okolnostem, soustředili své referáty ke dvěma oblastem. První byla osobnost a dílo sarmatského Horatia, jak je Sarbiewski nazýván. Druhou oblastí zájmu byly česko-polské vazby v literatuře raného novověku, ať už v barokní legendistice, duchovní lyrice, homiletice, nebo cestopisech. Zejména k referátům komparativně zaměřeným probíhala živá diskuse.
Konference se konala za podpory grantu Česko-polského fóra, jehož řešitelem je doc. Martinek. Díky této grantové podpoře získá jednání konference i knižní podobu.