Český jazyk a literatura

Home » Aktuality » Nový obor: Bohemistika

Nový obor: Bohemistika

Už od letošního akademického roku 2016/2017 lze na Filozoficko-přírodovědecké fakultě SU studovat nový navazující magisterský obor Bohemistika. Jedná se o jednooborové studium českého jazyka a literatury, navazující na bakalářské obory Česká literatura nebo Český jazyka a literatura. Akreditace byla udělena do roku 2020 včetně práva rigorózního řízení (udělování titulu PhDr.).

Přijímací řízení bylo vyhlášeno 31. 8. 2016, přihlášky je možné podávat do 30. 9. Přijímací zkouška proběhne v říjnu a bude mít charakter ústní zkoušky ze znalostí dějin a teorie literatury a současného českého jazyka na bakalářské úrovni.

Nový obor je vhodný pro ty absolventy bakalářského studia češtiny (především jednooborového, ale i dvouoborového), kteří chtějí prohloubit své znalosti z dějin české literatury, teorie literatury, současného jazyka, dějin jazyka i lingvistické metodologie. Absolventi mohou nalézt uplatnění všude tam, kde je vyžadována především odborně praktická znalost jazyka a literatury, např. jako pracovníci správních institucí pro komunikaci a styk s veřejností, v kulturních zařízeních, redakcích, nakladatelstvích, médiích či reklamě, jakož i v odborné sféře (literární archivy, muzea, knihovny, akademické instituce ad.). Obor může tvořit také vhodný předpoklad pro pokračování v doktorském studiu českého jazyka, české literatury, ale také teorie literatury, komparatistiky, obecné lingvistiky apod.

Zájemci se mohou s dotazy obracet na adresu martin.tichy@fpf.slu.cz.